Hoe Oprah haar doelen bereikt – Over inspiratie

Zoon gaat met Oma naar de stad. Ik geef een fijn lunchcafé door, mét een grote tuin.

Een schot naast de roos, blijkt als ze terugkomen. Oma wilde kroketjes eten. En dáár hadden ze alleen salade geitenkaas.

Ik had me natuurlijk in Oma’s voorkeuren moeten verdiepen. Want wat je wilt bepaalt wat je zoekt.

Dat is ook zo in je werk. Je doel bepaalt bijvoorbeeld wat voor inspiratie je zoekt.

 

Hoe Bill Gates inspiratie opdoet

Bill Gates zoekt inspiratie op zijn zogenaamde leesvakanties. Hij wil dat de ideeën die hij leest op elkaar inwerken. Dat gaat beter als hij boeken snel achter elkaar doorneemt, omdat de ideeën dan vers in zijn geheugen liggen. Daarom sluit hij zich een week of twee op met een stapel literatuur.

Ik deed net als Gates. Of, nou ja, ik ging op vakantie en nam een e-reader vol boeken mee. Over creatieve vrouwen. Als voorbereiding op de workshops die ik dit najaar geef voor vrouwen die hun creativiteit meer willen inzetten in hun werk.

Ook in mijn hoofd gingen de ideeën iets aan met elkaar.

 

Wat je van Oprah kunt leren

Zo las ik een boek over Oprah. Zij houdt altijd voor ogen wat ze wil bereiken met haar werk. Je intentie is volgens haar cruciaal.

Oprah’s intentie is om mensen te helpen hun beste zelf te zijn.

Haar intentie bepaalt welke vragen ze stelt en welke gasten ze uitnodigt. Ruzies zendt ze niet uit omdat die niet bij haar intentie passen. Ze geven een negatief voorbeeld aan haar kijkers en helpen hen niet om hun beste zelf te worden.

Voordat Oprah start met een uitzending, bespreekt ze met haar team wat ze in deze show willen bereiken. Zo kunnen ze samen een rode lijn weven en diepgang bereiken.

Dit voorbeeld van Oprah zet me aan het denken over mijn intentie voor de workshops die ik dit najaar geef. Ik kán er gewoon leuke workshops van maken, met mooie verhalen en slimme tips. Maar ik kan óók hoger inzetten, want eigenlijk hoop ik dat deelnemers echt gaan doen wat ze al lang willen in hun werk.

Maakt mijn intentie uit voor mijn speurtocht naar inspiratie?

Choreografe Twyla Tharp geeft hier antwoord op in haar boek The creative habit.

 

Over dansen en een inspirerende scherf

Tharp’s intentie is om mensen te raken met haar dansen. Ze wil haar publiek universele emoties en oeroude impulsen laten voelen.

Zo’n 9.000 jaar geleden dansten mensen ook al omdat hun lijf wilde dansen. Ze dansten samen, waarschijnlijk op bijzondere momenten. Die momenten waren in ieder geval speciaal genoeg om ze op potten te schilderen. Dat weten we omdat daar nog scherven van zijn.

Tharp vindt de beelden op zulke oude scherven interessant omdat die haar kunnen helpen om vorm te geven aan haar intentie. Zij wil haar publiek in hun hart en lijf raken met haar dans. Wat duizenden jaren geleden werkte, is elementair en kan ook nu mensen treffen.

Als Tharp zo’n stuk aardewerk bekijkt, doet ze de houdingen na die erop staan. Ze voelt wat die doen met haar lijf en haar emoties.

Haar intentie bepaalt dus niet alleen waar ze haar inspiratie zoekt, maar ook hoe ze met die inspiratiebronnen om gaat.

 

Wat kan ik hiermee?

Ik zoek inspiratie omdat ik vrouwen wil stimuleren om hun creativiteit te laten zien in hun werk.

Voordat ik las over Oprah en Tharp was ik op zoek naar klompjes goud: anekdotes, gewoontes en slimme denktechnieken van creatieve vrouwen.

Inmiddels realiseer ik me dat ik dieper moet gaan als ik wil dat mensen na de workshop hun creativiteit laten zien. Creativiteit is niet alléén een kwestie van gewoontes, vaardigheden en denktechnieken. Het is ook belangrijk dat je creatief durft te zijn. En dat je liefde voelt voor je onderwerp.

Die biografie over Maria Callas lees ik dus nóg maar een keer.

Net als Tharp de houdingen op oude scherven doorvoelt, wil ik me inleven in wat Callas voelt. En Lena Dunham en Marie Curie… Ik wil me inleven in de momenten dat ze achter hun ideeën aan durven gaan en op hun best zijn. En ik wil me ook inleven in de momenten dat ze stil zijn of de plank mis slaan.

 

Wat kun jij hiermee?

Van Oprah kun je leren om vanuit je intentie te werken. Vraag je altijd af: Wat wil ik bereiken? Waar streef ik naar?

En doe wat nodig is om je intentie waar te maken. Ga bijvoorbeeld op de beste plekken op zoek naar inspiratie. En ga iets aan met je inspiratiebronnen. Oppervlakkig kijken is meestal niet voldoende.

 

Wil je meer weten over de workshop die Rozemarijn Dols en ik geven op 6 november? Klik hier.

 

Bronnen voor dit blog

  • Sentini Grunberg, Denken als Oprah Winfrey, e-boek 2018
  • Steven Johnson, Briljante ideeën: Hoe kom je er op?, J.M. Meulenhoff, 2011
  • Twyla Tharp & Mark Reiter, The creative habit: Learn it and use it for life, Simon & Schuster, 2008
  • John Noble Wilford, In dawn of society, dance was center stage, New York Times, February 27, 2001
  • Oprah Winfrey, The path made clear: Discovering your life’s direction and purpose, Flatiron Books, 2019