Over Josine

Buro Talente is opgericht door Josine Gouwens. Zij is gepromoveerd econoom met twintig jaar ervaring in het ontwikkelen van mensen en organisaties. Je leest hier meer over haar visie en werkwijze.

Waarom ben je zo geïnteresseerd in de ontwikkeling van mensen en organisaties?

Als kind wilde ik al dingen leren, uitproberen en doorgronden. Liefst op mijn eigen manier. Ook help ik graag anderen om zich te ontwikkelen en bouw ik graag mee aan lerende organisaties.

Jezelf ontwikkelen is belangrijk, nadenken over het werk dat je doet, je aanpak, verlangens en toegevoegde waarde.

Verlangens en toegevoegde waarde, dat zijn wel héél verschillende begrippen

Als mensen zelf willen leren, ontstaan er prachtige dingen. De internationaal bekende dj Afrojack, vertelde in een interview dat hij al zijn vrije tijd in muziek stopt. Dat doet hij al sinds zijn elfde. Volgens Afrojack is hij geen groot talent. Hij vergelijkt zich met Ronaldinho die vijf uur per dag een bal hooghield in de garage. Op een gegeven moment kun je dan een bal op je neus balanceren.

Bij Afrojack en Ronaldinho heeft liefde voor hun vak tot een enorme toegevoegde waarde geleid. Ook medewerkers in “gewone banen” moeten steeds meer hun toegevoegde waarde laten zien. De inhoud van werk verandert sneller dan vroeger. Daarom is permanente ontwikkeling belangrijk. Liefst past die ontwikkeling bij je passie en talenten.

Wat is jouw toegevoegde waarde voor een opdrachtgever?

Samenwerken met anderen doe ik heel graag. Het werk wordt er beter door en leuker. Resultaten zijn blijvend als ik met een team van interne mensen kan samenwerken.

Als consultant is het belangrijk dat je kennis “up to date” is en je je blijft ontwikkelen. In die zin lijk ik op Afrojack: Veel van mijn tijd besteed ik aan mijn vakgebied. Lezen, praten, naar trainingen en bijeenkomsten… Ik werk niet standaard met vaste modellen maar put wel uit inzichten uit andere situaties. Verder werk ik snel en houd van resultaten boeken, juist als de situatie complex en lastig is.

Kun je meer vertellen over de projecten die je doet?

Ik doe grotere en kleinere projecten. Bij de grote gaat het vaak om talentontwikkeling en leiderschapsontwikkeling. Opdrachtgevers vragen dan: Hoe brengen wij de talenten in onze organisatie in beeld? Hoe ontwikkelen we medewerkers zodat onze organisatie een volgende stap kan zetten? Kun je onze leidinggevenden helpen bij de cultuurverandering?

Meestal gaat mijn werk over de ontwikkeling van organisaties door de ontwikkeling van groepen medewerkers.

Als ik dit soort grote projecten doe, is dat vaak samen met een team van interne mensen. Tijdens het project doen vaak ook andere externe partijen mee. Bijvoorbeeld om assessments af te nemen of om trainingen te geven over een bepaald specialisme.

Naast het formele programma dat ik zo neerzet, is er in elke organisatie een “onderstroom”. Een eigen politiek spel, energie en waardevolle initiatieven. Ik ben me altijd bewust van die onderstroom en zet hem zoveel mogelijk in.  Zo kun je echt een vliegwiel creëren.

Ook doe ik kleinere projecten. Zoals trainingen geven, een teamdag begeleiden, een bestaande training herzien of een beleidsstuk schrijven. Ook hier staat altijd de ontwikkeling van mensen en organisaties centraal. De trainingen zijn vaak gericht op ontwikkeling en creativiteit.